Bütün yazar adları, önce soyadı daha sonra ilk ad sırası izlenerek yazılır. Birden çok yazarı olan kitaplarda yazar soyadları tam olarak, ilk adların ise baş harfleri yazılır. Kitap bir yazar ya da yazarlarca derlenmişse, kitabı hazırlayanın soyadı ve adı yazar adının yerine yazılır ve ayraç içinde ‘Derl.
Contents
- 1 Kitap isimleri metin içinde nasıl yazılır?
- 2 Eser adları nasıl yazılır?
- 3 Dergi isimleri nasıl yazılır TDK?
- 4 Yer yön adları nasıl yazılır?
- 5 Makalede Kitap isim nasıl yazılır?
- 6 Kitap isimleri cümle içinde nasıl yazılır?
- 7 Meslek adları nasıl yazılır TDK?
- 8 Kanunun nasıl yazılır?
- 9 Akşam üstü nasıl yazılır?
- 10 Dergi ve gazete isimleri nasıl yazılır?
- 11 Bir dergi nasıl yapılır?
- 12 Rakamlar nasıl yazılır?
- 13 Yer yön adları ne zaman büyük yazılır?
- 14 Doğudan batıya nasıl yazılır?
- 15 Yer bildiren de da nasıl yazılır?
Kitap isimleri metin içinde nasıl yazılır?
Kaynakçada sadece metin içinde kullanılan veya bilgi aktarılan eserler gösterilmelidir. Kitap, tez, ansiklopedi ve dergi adları italik; makale veya ansiklopedi madde isimleri ise tırnak içinde düz olmalıdır.
Eser adları nasıl yazılır?
Türkçe olarak yayımlanan/hazırlanan kitap, dergi, ansiklopedi, tez ve gazete gibi çalışmaların isimlerini oluşturan sözcükler, büyük harfle başlanarak yazılır. Eser adları eğik (italik) olarak biçimlendirilir.
Dergi isimleri nasıl yazılır TDK?
Türkçe imla kurallarına göre dergi isimleri özel isim olduğu için de büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uygulamamız durumunda ise derginin adı olan “Türk Dili” büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük harflerle yazılır.
Yer yön adları nasıl yazılır?
Gün, ay, yön adları nasıl yazılır?
- Arayönler bitişik yazılır.
- Yön adları, yön anlamını koruyunca, küçük harfle başlatılır.
- Yön adları, yer adından önce gelirse, büyük harfle; sonra gelirse, küçük harfle başlatılır.
Makalede Kitap isim nasıl yazılır?
Bütün yazar adları, önce soyadı daha sonra ilk ad sırası izlenerek yazılır. Birden çok yazarı olan kitaplarda yazar soyadları tam olarak, ilk adların ise baş harfleri yazılır. Kitap bir yazar ya da yazarlarca derlenmişse, kitabı hazırlayanın soyadı ve adı yazar adının yerine yazılır ve ayraç içinde ‘Derl. ‘ kullanılır.
Kitap isimleri cümle içinde nasıl yazılır?
UYARI: Kitap, makale, tiyatro eseri, kurum adı vb. özel adlarda yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki küçük harfle yazılır: Mai ve Siyah, Suç ve Ceza, Leyla ile Mecnun, Turfanda mı, Turfa mı?, Diyorlar ki, Dünyaya İkinci Geliş yahut
Meslek adları nasıl yazılır TDK?
Meslek ve saygı bildiren sözcükler özel isimle birlikte kullanılmışsa büyük.özel isim olmadan kullanılmışsa küçük harfle başlar.
Kanunun nasıl yazılır?
Belli bir kanun, tüzük, yönetmelik kastedildiğinde büyük harfle yazılan kanun, tüzük, yönetmelik sözlerinin ek alması durumunda kesme işareti kullanılır: Bu Kanun ‘un 17. maddesinin c bendi… Yukarıda adı geçen Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre… vb.
Akşam üstü nasıl yazılır?
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Dergi ve gazete isimleri nasıl yazılır?
Türkçe imla kurallarına göre; gazetelerin ve dergilerin isimleri özel isim olduğundan özel isimler büyük harfle yazılır. Bu kuralı Türk Dili dergisinin yazımı için uyguladığımızda derginin adı olan “Türk Dili” büyük harflerle yazılır fakat bu özel isimden sonra gelen kelimeler ise küçük yazılır.
Bir dergi nasıl yapılır?
“ Dergi ”, günlük olarak basılmayan, standart olarak aylık basılan süreli yayınlardır. E dergilerden farklı olarak dergiler, belirli periyotlar dışında yayımlanan en fazla 12 aylık, en az 15 günde bir basılan yaygın bir okuma aracıdır. Dergiler nitelikli kâğıtlara basılmaktadır.
Rakamlar nasıl yazılır?
Sayılar, saat ve dakikalar metin içerisinde yazıyla yazılır. Ayrıca birden fazla sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır: Örnek: bin yıldan beri, dört kardeş, haftanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, saat yediye çeyrek kala, mesela saat onda; iki yüz, üç yüz altmış beş.
Yer yön adları ne zaman büyük yazılır?
NOT Yer – yön bildiren (doğu,batı,güney,kuzey,orta…) sözcükler, tek başına ya da özel isimden sonra kullanıldıklarında küçük harfle,özel isimden önce kullanıldıklarında büyük harfle başlar.
Doğudan batıya nasıl yazılır?
Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb.
Yer bildiren de da nasıl yazılır?
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te’nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.